A sasbérci kilátó

Terény és Szanda között félúton elágazás nyílik. Itt található Kiskérpuszta, s vezet tovább az út Buják irányába. Autóval ezen az úton viszonylag gyorsan megközelíthető a környék egyik legszebb kilátópontja, a Sasbérci Kilátó - körülbelül 10 perc a Palóc vendégháztól.

A kilátót azoknak ajánljuk, akik kisebb gyermekkel hosszabb útra nem vállalkoznak, de szívesen piknikeznének a szabadban vagy fedeznének fel egy aprócska erdőszegletet. És persze azoknak, akik egyszerűen csak szeretik a szép kilátást.

Fotó: Galbács Tamás, http://www.galbacstamas.hu

A műút először Kiskérpusztát érinti: itt töltötte gyermekkorának nyarait Szent-Györgyi Albert, Nobel-díjas tudósunk. Erre emléktábla is figyelmeztet. A házakat elhagyva kacskaringós utunk az erdő sűrűjébe vezet. Legyünk óvatosak, mert a szűk úton meglehetősen sok a kátyú. Egy hajtűkanyar után látjuk meg a kilátót jelző kis táblát, az autót az úttól kissé beljebb hagyhatjuk. Két-három perc séta után érjük el a kilátó tisztását. A kilátó történetét és pontos nyitvatartását az alábbi linken találjuk:

http://www.hmbp.webzona.hu/tanosveny-kilato-arboretum/sasberci-kilato

Térkép:

https://goo.gl/maps/6uYqt

 

Copyright © 2012 Nagy Ágnes és Mátyás Imre