Büdöske-forrás


Hatalmas fűz gyökerei közül buggyan fel a vízEzt is megértük! Fiam vezeti a családot kirándulni. Egy csoporttal járta végig azt az utat, amit most nekünk mutat: rövidke gyalogtúra Terény körül. Induljunk!


Az Arany János úton a Palócháztól az Asszonybosszantó felé indulunk. Továbbhaladva a Csipkemúzeum mellett kissé balra, a Bercsényi utcára jutunk. 
Koraeste Terényben: cica mosdik a Csipkemúzeum előtt, tyúkok kapirgálnak csendes kotkodáccsal egy szomszédos udvarban. Az Országos Kéktúra jelzését követjük egészen ki a faluból, fel a domboldalra. Az információs táblánál azonban lecsatlakozunk a kékről, jobbra fordulunk, és egy egyértelmű traktorúton folytatjuk utunkat Terény házai mögött. Elhaladunk a major épületei mögött is, a falu végén pedig körülnézünk kicsit. Az esti fényekben bronzos, aranyos színekben pompáznak a környező dombok.

A domb tetején a traktorút élesen balra kanyarodik és egy völgybe lejt, mi viszont továbbra is egyenesen megyünk! Ez a rész már nincs kitaposva annyira. Meredeken a völgybe tart az út, majd egy árnyas-füzes résznél érjük el a Büdöske-forrást. Az úttól jobbra, egy hatalmas fűz gyökerei között fakad a víz!

Térkép: http://www.geocaching.hu/poi.geo?id=2357

Visszaút: a forrástól szintén traktorút vezet vissza a Terényt Cserháthaláppal összekötő útra. Ilyen módon körtúra lesz kirándulásunkból, hiszen a műút az Arany János utcára érkezik vissza. A séta időtartama másfél-két óra.

Copyright © 2012 Nagy Ágnes és Mátyás Imre