Kirándulások

Terényi szőlősor, temető és szabadtéri színpad – babásoknak is, egy-két órás program

Ezt a rövid sétát babakocsival érkezőknek ajánljuk. Az Arany János utcán továbbhaladva érkezünk a bolthoz, itt forduljunk jobbra. Miután átmentünk a Szanda-patak felett, majd balra nyílik a Szőlősor, Terény skanzen jellegű, parasztházas utcája. Ha a patak után egyenesen továbbsétálunk, a faluvége felé, jobbra sorompós földúton érhetünk át a terényi szabadtéri színpadhoz, balra pedig a temetőhöz kaptathatunk fel. Mindenszentek napja körül csodálatos az esti, mécsesekkel kivilágított hegyoldal. A szabadtéri színpad a terényi nemzetiségi napok helyszíne, de szeptember végi estéken szarvasbőgés hallgatására is ideális.

Ajánlott időszak: egész évben, aszfalt út.

 

 

Szanda vára – kisgyermekekkel is, félnapos program

Szanda és Szandaváralja között egy erős kaptató található. Ennek a tetejéről – a Terény felőli menetirány szerint balra – indul az út Szanda vára felé, a Cserháti Zöldút és az Országos Kéktúra részeként, emellett még egy kis tábla is jelzi. Hagyjuk az autót itt, az úttól kissé beljebb. A réten átkelve erős emelkedő vezet az erdőbe, ez később egy kisebb tisztáson hármas elágazásba torkollik. Egyenesen vezet a "cserháti zöld": ez hosszabb, fáradságosabb út, mely dél felől kerüli meg a várat, viszont nagyon izgalmas, sziklás a vége. Jobbra nyílik a rövidebb, kisebb gyerekekkel is vállalható „alsó” út, ehhez csatlakozik a "kék" is, ez csak vége felé nehezedik rövid időre. A zöld útról a várat külön a "kék rom" jelzéssel érhetjük el.Szanda vára

Szanda vára történelmi szempontból csak rövid időre játszott szerepet (ha érdekel, milyet, olvasd el a középső szobában levő Cserhát útikönyv idevonatkozó fejezetét), a török idők óta elhagyatott rom. Kilátása azonban egészen magával ragadó: tapasztalt túrázók szerint tiszta időben még a Tátra vonulatait is látni!

Ajánlott időszak: márciustól novemberig, tiszta időben. Jobbára traktorút.

 

Országos Kéktúra terényi szakaszai

Országos Kéktúra 1 – Szanda, Szandaváralja, nagyobb gyerekekkel, 2-3 óra gyalog

A kék jelzés a bolt után éri el az Arany János utcát. Információs tábla is jelzi. Innen a Csipkemúzeum felé tartunk, majd kissé balra fordulva, a Bercsényi utcára jutunk. Kövessük a jelzést egészen Terény nyugati végéig. Utunkon innentől szántás és erdő váltakozik. A dombtetőn nézzünk vissza Terényre, és élvezzük a kilátást Szanda felé. Földutunk vége a szandaváraljai autóbusz forduló lesz. (Pecsételő hely) Az utat folytathatjuk Szandavár felé is, bár az már többórás program. Meglátogathatjuk a Mária-forrást is, ez Szandaváralja felett van, tábla is jelzi a faluban.

Ajánlott időszak: egész évben, kivéve jelentős esőzésekkor. Traktorút.

 

Országos Kéktúra 2 – Cserhátsurány, 1.5 óra gyalog, kisgyermekekkel is

A ház felől a falu közepe fele tartva érünk az Asszonybosszantóhoz. Információs tábla is jelzi a Kéktúra itteni szakaszát. Itt jobbra kell fordulni, és "kattanásig" menni. Vagyis átkelni a patak felett, elhagyni a régi pincéket, házakat, majd enyhe emelkedőn követni balra az aszfaltból ekkorra már kövessé váló utat. A temető végéig ezen kell maradni. Az ösvény végén, a temetőben, forduljunk ismét jobbra: a traktorútra, mely a temető két része (katolikus és evangélikus) között meredeken vezet felfelé az erdőbe.

A sűrű erdőben a jelzés egyértelműen mutatja, merre kell menni. Gyönyörű, sűrű erdő ez, alig néhány méterre a falu utolsó házsorától.
Az indulástól számítva körülbelül fél óra sétával érjük el a Terény végét jelző vadlest. Innentől jó, ha jobban figyelünk a kék jelzésre, mert egy kevésbé kitaposott rész következik néhány parcella föld mentén. A földtáblákat elhagyva azután szép lejtmenet jön, egy újabb finom erdei résszel, majd ennek végén romantikus, vadvirágos rét. A völgybe leérve egy fasor és traktorút keresztezi utunkat - újabb információs táblával, ezután megint felfelé kell kapaszkodni. A dombtetőn gyönyörű panoráma fogad: Herencsény és Cserhátsurány lankáit csodálhatjuk meg. A réten leereszkedve érjük el Cserhátsurányt, ahol a presszóban pecsételhetünk.

Cserhátsurány látnivalói: római katolikus templom XIV. századi szentéllyel, Jánossy-kastély (magántulajdonban).

Ajánlott időszak: egész évben. Aszfalt és traktorút.

 

Herencsény – a hegyen át, 1.5 óra gyalog, nagyobb gyermekkel

Az Arany János utcán továbbhaladva érkezünk a bolthoz, itt forduljunk jobbra (Kéktúra információs tábla). Menjünk át a Szanda-patak felett, és folytassuk utunkat egyenesen a következő nagyobb portáig ("Cserbóka játékműhely" tábla), ahol jobbra elhagyjuk az aszfaltutat. Közvetlenül a ház hátsó fala mögött dombba vájt traktorút nyílik, erre megyünk tovább.

Ez az út a házak mögött kivezet Terényből, fel a falu mögötti dombra, kövessük ezt a kaptatót egészen a dombtetőig! Az út lassan U-alakban visszafordul, immár a gerincen vezet tovább, maradjunk továbbra is rajta. Újabb pár perc séta után széles tisztásra jutunk, ahol egy útmenti vadles fogad minket. Itt ágazik el először az út, válasszuk a vadles melletti - jobb kéz felőli - ösvényt.

A tisztás után ez az út először egy bozótosba emelkedik, majd az erdőbe ér, de mi egészen Herencsényig maradjunk rajta. Ez az erdős terület vadban gazdag, érdemes csendben maradni és figyelni a természetet. A viszonylag könnyű terep egy fenyves végén meredekebb lejtőhöz ér, és kisebb-nagyobb kanyarok után éri el a Herencsény fölötti földeket.

A ritkuló erdőből kilépve balra, Herencsény felé folytatjuk sétánkat. A falut már a dombtetőről látni lehet, szép időben nagyszerű a kilátás, de még jó idő, mire leérünk a földek mellett a faluba. Egy úti kereszt mellett érjük el az első herencsényi házakat. Látnivalók: Árpád kori katolikus templom és temetőkert, a falu másik végén a "Török-templom", Nepomuki Szent János útikereszt (Béke út).

Ajánlott időszak: száraz időben, Cserhát turistatérképpel.

 

Sasbérci kilátó

Terény és Szanda között félúton elágazás nyílik. Itt található Kiskérpuszta, s vezet tovább az út Buják irányába. Autóval ezen az úton viszonylag gyorsan megközelíthető a környék egyik legszebb kilátópontja, a Sasbérci Kilátó - körülbelül 10 perc a Palóc vendégháztól.

A kilátót azoknak ajánljuk, akik kisebb gyermekkel hosszabb útra nem vállalkoznak, de szívesen piknikeznének a szabadban vagy fedeznének fel egy aprócska erdőszegletet. És persze azoknak, akik egyszerűen csak szeretik a szép kilátást.

Fotó: Galbács Tamás, http://www.galbacstamas.hu

A műút először Kiskérpusztát érinti: itt töltötte gyermekkorának nyarait Szent-Györgyi Albert, Nobel-díjas tudósunk. Erre emléktábla is figyelmeztet. A házakat elhagyva kacskaringós utunk az erdő sűrűjébe vezet. Legyünk óvatosak, mert a szűk úton meglehetősen sok a kátyú. Egy hajtűkanyar után látjuk meg a kilátót jelző kis táblát, az autót az úttól kissé beljebb hagyhatjuk. Két-három perc séta után érjük el a kilátó tisztását. A kilátó történetét és pontos nyitvatartását az alábbi linken találjuk:

http://www.hmbp.webzona.hu/tanosveny-kilato-arboretum/sasberci-kilato

Térkép:

https://goo.gl/maps/6uYqt

Ajánlott időszak: egész évben, autóval vagy (izmosaknak) kerékpárral is.

Copyright © 2012 Nagy Ágnes és Mátyás Imre