Látnivalók a környéken

Hollókő, ófalu - a világörökség része

Nem túlzás, olyan belépni a macskaköves Ófaluba, mintha két-háromszáz évet utaznánk vissza az időben. A Terényben is oly sok helyen fennmaradt paraszti építészet itt még harmonikusabb egészt alkot. A nemrég befejeződött fejlesztések során a falu saját látogatóközponttal, hatalmas tematikus játszótérrel gazdagodott! Járjuk végig a kis utcákat, kaptassunk fel a Várba, s ha elfáradtunk, költsük el ebédünket a Muskátli vendéglőben. Hollókő egyik legnagyobb látványossága a húsvéti locsolkodás és a "Hollókői Húsvéti Fesztivál": ilyenkor külön programokat is tartogat a hagyományőrző falu.

 Útvonal Terényből

 

Szanda váraSzandai vár

Az erődítmény a XIII. század második felében épült, először 1301-ben említette egy oklevél. A török 1546-ban elfoglalta, s innen portyázott, rabolt a vidéken. A korszak leghíresebb párviadala 1550. augusztusában, a szandai helyőrség élén álló Hubiár agához fűződött, aki egy fogoly váltságdíja miatt összekülönbözött Kapitán György hollókői várparancsnokkal. Az összecsapást, ami a bujáki vár alatti mezőn történt meg, Tinódi Lantos Sebestyén tollából ismerjük. Szanda várát végül a balassagyarmati várkapitány foglalta vissza, majd felrobbantotta, nehogy a török újra felhasználhassa. Ezzel a vár szerepe megszűnt, ma már csak a romjai láthatók. A kilátás gyönyörű. További érdekességek a várról.

Kirándulás a szandai várba

 

Bánki tó

Bánki tóA Palóc vendégháztól alig félórányira található tó közkedvelt fürdő- és horgászhely. A tavat fenékforrások táplálják, vizének hőmérséklete nyáron a Balatonéhoz hasonló. A tóparton kalandpark is nyílt.

Hogyan juthat el Terényből a tóhoz?

 

Bableves Csárda - Alsótold

A csárda az 1920-as években épült, mint vendéglátó egység. A Mátra irányába tartó kereskedőknek itt ízletes bablevest kínáltak ebédre. Ezért a csárda a bableveséről vált híressé. Napjainkban több féle ételkülönlegesség közül választhatnak vendégeink. Fő hangsúlyt kapnak a palóc ízek, a vadból készített ételek, és a bableves specialitások. Nyolc féle babétel közül választhatnak azok, akik betérnek hozzánk.

 

Tolnay Klári Emlékház - Mohora

Mohorán töltötte gyermekkorát Tolnay Klári (1913-1998) színművésznő: a család bérlőként gazdálkodott egy itteni földbirtokon. Az ő életpályáját mutatja be a kiállítás.

A kétszeres Kossuth-díjas érdemes és kiváló művész tiszteletére berendezett emlékkiállítás egy másik épületben nyílt meg. A Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület által rendezett, a művésznő életét és szerepeit bemutató tárlaton személyes tárgyak, jelmezek, fotók, színházi plakátok, díjak, elismerések láthatók. Látható itt Tolnay Klári első cipőjétől az utolsó színpadi jelmezéig minden, ami valamiképpen jellemezte ezt a gazdag életpályát.

Igénybe vehető: egész évben
Kapcsolattartó: Balla János 06-35/373-106
Nyitvatartás: ápr. 1-okt. 31. K-V 11- 16 óráig
nov. 1-től márc. 31-ig előzetes bejelentkezéssel

Bányalátogatás kisvasúttal, Felsőpetény

A bányába úgynevezett „népes” kisvonaton szállítjuk be a látogatókat. Ezen utaztak régen a bányászok is. A hegy belsejében megismerhetnek számos geológiai érdekességet és a bánya működését.

Baráti társaságok,családok számára kiváló program. A bánya minden évszakban látogatható. Belső hőmérséklet: 18-20˚C.

Előzetes bejelentkezés: 06/30-958-89-64
Időtartam: kb. 2 óra
Ár: gyerekeknek: 1000 Ft/fő, felnőtteknek: 2000 Ft/fő
Copyright © 2012 Nagy Ágnes és Mátyás Imre